AKO VYBRAŤ MATRAC? → 14x ❤️ +TOP 2024 najlepšie matrace

Chcete poradiť? Opýtajte sa
Ako vybrať matrac
Rady a tipy ako vybrať matrac
Výber správneho matraca je dôležitý pre naše zdravie. Cítime sa porovnateľne lepšie a máme viac energie. Dobrý a dostatočný spánok je dôležitou súčasťou prevencie voči mnohým ochoreniam. Taktiež je nie menej dôležitý pre kvalitu vášho života. Vďaka dobrému spánku bude každé ráno a aj skoré vstávanie príjemnejšie, začnete deň s dostatočnou dávkou energie a elánu.

Správny výber matraca je dôležitý pre kvalitu nášho spánku. Ten je dôležitou súčasťou nášho života. Vďaka správnemu a dostatočnému spánku dosahujeme lepšiu kvalitu života. Cítime sa lepšie a máme viac energie. Dôležitý je spánok v správnej polohe na správnej a kvalitnej opore nášho tela a s dostatočnou oporou chrbtice. Toto platí, či už vyberáte matrac pre dieťa, študenta, dospelého, seniorov alebo zdravotné matrace pre osoby so zdravotnými komplikáciami, či matrace na príležitostné spanie.

Top hodnotenie

 Vyberáme najlepšie matrace roku 2024 

Spravili sme test v podobe porovnania desiatok obľúbených matracov a zostavili náš výber najlepších matracov

Kliknite a pozrite naše záverečné zhrnutie najlepších matracov ⏬

Zvlášť treba myslieť na správny výber a kvalitný matrac ak máme zdravotné obtiaže ako sú bolesti chrbta alebo svalov. Nezdabúdajme však ani na deti. Deti trávia na matraci viac času ako dospelí a počas noci rastú, preto je dôležitý výber matraca a vankúša. Deti ročne strávia na matraci viac ako 40% času. Počas spánku ich telo rastie a čerpá nové sily, zhromažďuje energiu na ďalší deň. Hlboký spánok na kvalitnom matraci robí deti šťastnejšími. Špeciálnym obdobím je prvý rok po narodení. Kojenec alebo aj batoľa trávi v detskej postieľke. Dieťaťu poslúži do 2-3 rokov dieťaťa, zvoľte teda matrac, ktorý bude kvalitný. V troch až štyroch rokoch dieťa potrebuje vlastnú veľkú posteľ s väčsími rozmermi.

Výhody kvalitných matracov

Aj keď by sa mnoho z nás zrejme nezdržalo vyvracania tohto čísla, pri väčšine z nás je faktom, že v posteli človek prežije minimálne jednu tretinu svojho života. Aj keď v produktívnejšom veku je času na chvíle v potesli určite menej, v mladšom veku alebo naopak pri senioroch je to už podstatne viac času. Nemusíme hovoriť len o spánku, v posteli trávime veľa chvíľ aj bez času na spánok alebo oddych.

  • Kvalitné matrace podporujú odstraňovanie bolesti a napätia chrbtice, svalov a šľách
  • Prispievajú k lepšiemu spánku a oddychu - vstávate oddýchnutejší a viac pri sile
  • Vďaka kvalitnejším materiálom matracov spíte a oddychujete v zdravom prostredí
  • Kvalitné matrace prospievajú prevencii a lepšiumu zdraviu

Toto je jedonoznačné, ak ide o kvalitné matrace a ich správny výber. Platí to, či už vyberáte matrac pre dieťa, študenta, dospelého, seniorov alebo zdravotné matrace pre osoby so zdravotnými komplikáciami, či matrace na príležitostné spanie. Správny výber matraca je dôležitý pre kvalitu nášho spánku. Ten je dôležitou súčasťou nášho života. Vďaka správnemu a dostatočnému spánku dosahujeme lepšiu kvalitu života. Cítime sa lepšie a máme viac energie. Dôležitý je spánok v správnej polohe na správnej a kvalitnej opore nášho tela a s dostatočnou oporou chrbtice.

 Čo má vplyv na výber matraca? 

Skôr, ako sa pustíme do konkrétnych rád a ponúk, sme pripravili základný prehľad toho, na čo si treba vedieť odpovedať ešte pred výberom konkrétneho matraca. Ušetrite si čas a vopred myslite na všetky potrebný aspekty správneho výberu. Získať správne parametre pomôže, ak si odpoviete na otázky nižšie.

  • Aká je vaša výška a hmotnosť?
  • V akej polohe spíte?
  • Máte zdravotné problémy ako bolesti krížov, kĺbov alebo iné?
Náš tip: Za najlepšie sú považované ortopedické matrace, ktoré majú viac zón pre správnu polohu tela a maximálne pohodlie.

 Pre koho vyberáte matrac? 

To, či vyberáte matrac pre dieťa, študenta, dospelého, seniorov alebo zdravotné matrace pre osoby so zdravotnými komplikáciami, či matrace na príležitostné spanie, je rozdiel pre správny výber a kvalitu spánku. Aby ste vedeli vybrať čo najlepšie, je dobré si to ujasniť hneď na začiatku.

Matrac Aloe Vera

  • Matrace do detských postieľok - určené na umiestnenie do detských postieľok
  • Matrace pre deti - špeciálne matrace vhodné pre deti
  • Matrace pre študentov - tieto sú prevedením a konštrukciou vhodné pre študentov
  • Matrace pre dospelých - rozmero väčšie a taktiež s vyššou nosnoťou
  • Partnerské matrace - matrace pre 2 osoby
  • Matrace pre seniorov - často vhodné pre ľudí s bolesťami chrbta a svalov
  • Antidekubitné matrace - špeciálne matrace, ktoré bránia vzniku preležanín
  • Matrace pre príležitostné spanie - sú často ľahšie a lepšie skladné
  • Hotelové matrace - určené pre hotelové a iné ubytovacie zariadenia
  • Ortopedické matrace - vhodné pre ľudí, čo majú zdravotné obtiaže ako bolesti chrbta a svalov
Náš tip: Odporúčaných je 7 hodín spánku každý deň. Nenahrádzajte čas na spánok inými aktivitami.

Ako vybrať matrac pre deti

Deti trávia na matraci viac času ako dospelí a počas noci rastú, preto je dôležitý výber matraca a vankúša. Deti ročne strávia na matraci viac ako 40% času. Počas spánku ich telo rastie a čerpá nové sily, zhromažďuje energiu na ďalší deň. Hlboký spánok na kvalitnom matraci robí deti šťastnejšími. Špeciálnym obdobím je prvý rok po narodení. Kojenec alebo aj batoľa trávi v detskej postieľke. Dieťaťu poslúži do 2-3 rokov dieťaťa, zvoľte teda matrac, ktorý bude kvalitný. V troch až štyroch rokoch dieťa potrebuje vlastnú veľkú posteľ s väčsími rozmermi.

Pre deti do 12 rokov nie sú vhodné matrace s pamäťovou penou. Pamäťová pena (viskoelastická) pena v matraci vytvorí odtlačok tela a telo sa do peny „ponorí“ a práve tým sa dostáva do rozporu s požiadavkami na rýchly rast a rozvoj detského tela. Pre deti sú vhodné matrace zo studenej peny (PUR – polyuretánová pena), ktoré dávajú optimálnu podporu chrbtici a kostí a nevytvárajú prekážky pre ich rast počas spánku. Vhodné sú matrace s antibakteriálnymi a antialergickými vlastnosťami a striktne bez chemických farbív a lepidiel (certifikácia Oeko-tex Standard.
Mnoho detí trpí alergiami, astmou, atopickým ekzémom, ale môžu sa narodiť aj s vadami chrbtice. Využite poradenstvo odborníka v špecializovanej predajni.

 Akú zvoliť tvrdosť matraca? 

Tvrdosť matracov je jeden z najdôležitejších parametrov matraca. Táto tvrdosť (tuhosť) matracov sa číselne uvádza najčastejšie v rozsahu 1 až 7, pričom 1 je najmäkšia tuhosť (najmenšia tvrdosť) až po číslo 7, čo sú najtvrdšie matrace, čiže s najväčšou tuhosťou. Nižšie to uvádzame podrobnejšie.

  • Najmäkšie matrace - dobre sa prispôsobujú telu, obľúbené sú u ľudí, čo majú problémy s kĺbami a u seniorov
  • Stredne tuhé matrace - sú najčastejšou voľbou, udržujú chrbticu v správnej polohe
  • Tuhšie matrace - často sa jedná o viac vystužené matrace
  • Najvrdšie matrace - ideálne pre osoby s vyššou hmotnosťou
  • Matrac s dvoma tuhosťami - každá strana matraca má inú tuhosť, prípadne úpravu ako letná a zimná strana
Náš tip: Ak nepoznáte, ktorá tvrdosť je ideálna pre vaše pohodlie, odporúčame zvoliť matrac s dvoma tuhosťami. Každá jeho strana matraca má inú tuhosť, prípadne úpravu ako letná a zimná strana.

 Aký vybrať materiál matraca? 

Skôr, ako materiál je potrebné vyberať podľa tvrdosti (tuhosti) matraca, pretože nie z každého materiálu je možné vyrobiť akúkoľvek tuhosť (tvrdosť) matraca, ktorý požadujete a vyžadujete. Nižšie vám však prinášame prehľad aj tohto, najmä ak chcete uprednostniť materiál matrace pre jeho ďalšími vlastnosťami.

Matrac Aloe Vera

  • Latexové matrace
  • Matrace zo studenej peny
  • Matrace z visco-elastickej peny či tzv. lenivé peny (lazy foam)
  • Penové
  • Sendvičové matrace
  • Matrace z pamäťovej peny
  • Pružinové matrace
  • Taštičkové matrace
  • Prírodné matrace
  • BIO-ručne šité matrace
  • Matrace s kokosovým vláknom
  • Matrace s konskými vlasmi
Náš tip: Ako najlepší pomer kvality, pohodlia a životnosti sú vyhľadávané matrace z visco-elastickej peny či tzv. lenivé peny (lazy foam).

 Aké zvoliť rozmery pre matrac? 

Ak sa bavíme o rozmeroch, môže sa jednať o 3 parametre a to dĺžku, šírku a výšku matraca. Rozmery sú nie menej dôležité a mali by ste pri nich mať jasno. Nižšie vám priblížime aj to a poradíme s výberom správnych rozmerov pre váš budúci matrac.

Správna dĺžka matraca

Pri dĺžke myslite na to, že matrac by mal byť o 20 až 30 cm dlhší, ako jeho používateľ. Vezmite pri výbere do úvahy aj to, aká dlhá bude vaša posteľ, aký bude jej bok a hlavne rozmer pre matrac.

Správna šírka matraca

Ak ide o šírku, tu pre dospelých sa odporúča 90 cm, pretože je to ideálna hodnota pre pohodlné otáčania sa v posteli. Berte do úvahy aj to, aká široká bude vaša posteľ a aký bude jej bok.

Správna výška matraca

Optimálna výška matraca je 15 cm. Neplatí tu, že čím výšší, tým lepší je matrac. Výška a tuhosť (tvrdosť) a iné parametra spolu priamo nesúvisia. Materiály matracov môžu byť rôzne a tak aj rôzne parametre a rozmery sa môžu líšiť. Berte do úvahy aj to, aká vysoká bude vaša posteľ, aký vysoký bude jej bok, čo pôjde pod matrac a ďalšie.

 Akú nosnosť matraca zvoliť? 

Ak sa ideme baviť o nosnosti matraca, tak tu si treba hneď z úvodu povedať, že vždy je potrebné voliť vyššiu nosnosť matraca, ako je vaša hmotnosť. Ak chcete čísla, myslite na nosnosť, ktorú voľte minimálne o 5 a viac kilogramov vyššú. Je to dôležité preto, aby ste svojmu budúcemu matracu vedeli zaistiť čo najdlhšiu živnotnosť, pevnosť a dlho trvajúci správny tvar matraca.

Nosnosť matraca je dôležitá pre jeho správne funkcie, kvalitu spánku, trvácnosti, čiže životnosti, vami zvoleného matraca. Ak sa bavíme o samotnej nosnosti matraca, tak tu si treba zdôrazniť to, že vždy je potrebné voliť aspoň o niečo vyššiu nosnosť matraca, ako je vaša hmotnosť. Ideálne je rátať rovno s väčšou rezervou.

Náš tip: Vždy voľte o niečo väčšiu nosnosť, ako je vaša váha. Odporúčame o 5 a viac kilogramov.

 Aké funkcie vybrať pre matrac? 

Ak ste sa dostali sem, možno už máte pocit, že o výbere matraca toho viete až až. Dôležitých parametrov, aspektov a funkcií správneho matrace ja však viac. Stále je čo sa dozvedieť o správnom výbere matraca.

Matrac iMemory S Plus IIPriedušnosť matraca
Jedná sa o dôležitú vlastnosť, zvlásť je táto funkcia dôležitá, ak sa nadmerne potíte. Dbajte na vysokú priedušnosť pri výbere matraca.

Poťah matraca
Ten nie je len estetický, ale aj praktický. Jednoducho ho môžete dať dole a z času na čas vyprať. Zachytáva pot, nečistoty a môže mať aj ďalšie výhody, čo sa týka používania alebo zdravia.

Viac zón matraca
Je to funkcia, ktorú majú len niektoré matrace. Vďaka tomu sa matrac lepšie prispôsobuje vášmu telu. Jednotlivé zóny majú rôzne upravené tuhosti a povrch pod obliečkou, ako lepšie pracovali so správnou polohou vášho tela, keď na ňom ležíte.

2 tuhosti (tvrdosti)
Toto sme už popisovali vyššie, kde sa rozpisujeme o tvrdostiach (tuhostiach) matracov. Takýto matrac má z každej strany inú tvrdosť - tuhosť, taktiež môže byť jedna strana pre leto a druhá na zimu. Je to preto, že niektoré materiály môžu viac hriať, iné zase chladiť.

Antialergické prevedenie
Jedná sa často o špeciálne materiály, ktoré majú lepšie vlastnosti čo sa týka zdravia a jeho prevencie. Zvlášť odporúčame pre alergikov, ale ocenia to aj ďalší používatelia.

Náš tip: Zvlášť odporúčame ak trpíte na rôzne alergie a dýchacie obtiaže zvoliť antialergické prevedenie matraca.

Vhodný pre rošt
Pri tomto treba myslieť, aby bol matrac vhodný na rošt, ak ho chcete umiestniť na rošt, ktorý má vaša posteľ. Toto však ponúka takmer každý matrac, ktorý je aktuálne na trhu.

Záverečné zhrnutie

Pre čo najlepší výber sme v článku zhrnuli všetky dôležité informácie. Pre správny výber jednotlivých modelov môžete pokračovať priamo na stránky autorizovaných predajcov, ktorých vám nižšie odporúčame.

 Najlepšie matrace 

Porovnali sme dôležité parametre a vybrali sme pre vás pár tipov na najlepšie matrace. Ak hľadáte čo najlepšie a kvalitné matrace bez ohľadu na cenu, pozrite náš výber označený ako pre náročných. Ak hľadáte čo najlepšie funkcie a parametre, no za dobrú cenu, pozrite náš výber označený ako nízka cena.

PRE NÁROČNÝCH:
Matrac iMemory S PlusMatrac iMemory S Plus II

  • Výška: 20 cm
  • Prispôsobiteľná tvrdosť
  • Antibakteriálny matrac
  • 3 zóny pre pohodlie
  • Maximálna priedušnosť
  • Dlhšia záruka 15 rokov
Ďalšie parametre a detail produktu
NÍZKA CENA:
Matrac Aloe VeraMatrac Aloe Vera

  • Výška: 16 cm
  • Optimálna opora chrbtice
  • Aloe Vera upokojuje a hydratuje
  • S antibakteriálnou ochranou
  • Výborná priedušnosť a vetranie
  • Podporná a priedušná pena Ecocell®
Ďalšie parametre a detail produktu

Kde kúpiť matrac

Nižšie odporúčame len autorizované obchody a spoľahlivých predajcov. Ak sa rozhodnete pre nákup u vybraných predajcov, môžete si byť istý originalitou tovaru a záruku výhodného nákupu.

OBCHODPOZRITE
MerkuryMarket.sk
Okay.sk
ASKO-nabytok.sk
iSEXshop.sk iSEXshop.sk
FootShop.sk FootShop.sk
eObuv.sk eObuv.sk
Modivo.sk Modivo.sk
4Home.sk 4Home.sk
Alza.sk Alza.sk
Klarstein.sk
Notino.sk Notino.sk
Mobelix.sk
Vivantis.sk Vivantis.sk
AndreaShop.sk AndreaShop.sk
inSPORTline.sk inSPORTline.sk
TPD.sk TPD.sk
Tescoma.sk Tescoma.sk
ZOOT.sk ZOOT.sk
BudChlap.sk BudChlap.sk
Brasty.sk Brasty.sk
BonPrix.sk BonPrix.sk
Kondela.sk TempoNabytok.sk
DrMax.sk DrMax.sk
WebSupport.sk WebSupport.sk
Zerex.sk Zerex.sk
BigON.sk BigON.sk
MegaPrsia.sk MegaPrsia.sk
Brands24.sk Brands24.sk
Lieky24.sk Lieky24.sk
Wedos.sk Wedos.sk
AliExpress.com AliExpress.com
Bohatstvo-prirody.sk Bohatstvo-prirody.sk
Siko.sk Siko.sk
Shooos.sk Shooos.sk
Market24.sk Market24.sk
eJoy.sk eJoy.sk
Travelist.sk Travelist.sk
Nu3tion.com Nu3tion.com
Obuvame.sk Obuvame.sk
Primulus.sk Primulus.sk
NN.sk NN.sk
NajLampy.sk NajLampy.sk
FaceUpAkne.sk FaceUpAkne.sk
Dobra-miska.sk Dobra-miska.sk
Blancheporte.sk Blancheporte.sk
Autovybava.sk Autovybava.sk
Babickarstvo.sk Babickarstvo.sk
BabickinaZahrada.sk BabickinaZahrada.sk
Butikovo.sk Butikovo.sk
ESAT.sk ESAT.sk
ChefShop.sk ChefShop.sk
IDEA-nabytok.sk IDEA-nabytok.sk
KondomShop.sk KondomShop.sk
Magnet-3pagen.sk Magnet-3pagen.sk
Magnetifico.sk Magnetifico.sk
ManStyle.sk ManStyle.sk
NahodSa.sk NahodSa.sk
Priody.sk Priody.sk
Sperky-eshop.sk Sperky-eshop.sk
Timestore.sk Timestore.sk
NajZlato.sk NajZlato.sk
Vejare.sk Vejare.sk
Protein.sk Protein.sk
Booking.com Booking.com
NejlevnejsiPNEU.cz NejlevnejsiPNEU.cz
Martinus.sk Martinus.sk
Invia.sk Invia.sk
Menox45.sk Menox45.sk
NaZuby.eu NaZuby.eu
MetalShop.sk MetalShop.sk
Topanky.sk Topanky.sk
Erexan.sk Erexan.sk
ZelenyZivot.sk ZelenyZivot.sk
BIOnatural.sk BIOnatural.sk
Erex24.sk Erex24.sk
Aphrodisia.sk Aphrodisia.sk
HomePoint.sk HomePoint.sk
Herbatica.sk Herbatica.sk
Hotels.com Hotels.com
Bronx.sk Bronx.sk
Bubulakovo.sk Bubulakovo.sk
DekorHome.sk DekorHome.sk
Firmaren.sk Firmaren.sk
GangstaGroup.sk GangstaGroup.sk
GigaLash.sk GigaLash.sk
HanojuShop.sk HanojuShop.sk
Chocolissimo.sk Chocolissimo.sk
LekarenTriVeze.sk LekarenTriVeze.sk
MobileGo.sk MobileGo.sk
TopGal.sk TopGal.sk
Parys.sk Parys.sk
SoftCotton.sk SoftCotton.sk
TopVyrobky.sk TopVyrobky.sk
Triola.sk Triola.sk
Woodmint.sk Woodmint.sk
Bux.sk Bux.sk
Coinbase.com Coinbase.com
Feim.sk Feim.sk
Ringit.sk Ringit.sk
LekarenDoma.sk LekarenDoma.sk
Hrackarik.sk Hrackarik.sk
Amiatex.sk Amiatex.sk
YatoNaradie.sk YatoNaradie.sk
BodyMania.sk BodyMania.sk
Holime.eu Holime.eu
DobryTextil.sk
SkvelyDarcek.sk
inPostele.sk
GymBeam.sk
RajNechtov.sk
e-Spotrebice.sk
Alensa.sk
Electronic-Star.sk
MojNabytok.sk
ProfiKuchar.sk
OkuliareWayfarer.sk
NajLekaren.eu
Krasotika.sk
TimeStore.sk
Powerlogy.com
eFarby.sk
DigiSlovakia.sk
OdevyPracovne.sk
ValachShop.sk
Incacollagen.sk
Heliumking.sk
DekorTextil.sk
AutoObuv.sk
AJprodukty.sk
Zenvia.sk
69shop.sk
Skladove-okna.sk
Avepharma.eu
Macafresh.sk
IntimneNakupy.sk
Tipsport.sk
Zaloz.ma
Nutraceutics.sk
AVON-registracia.sk
Cetelem.sk
Vejare.sk
123zlavy.sk
Boomer.sk
CenyNaDne.sk
CertovskeZlavy.sk
Delmas.sk
MegaZlava.sk
MoreZliav.sk
PrimaZlavy.sk
TorriaCars.sk
VivreHome.sk
Yves-Rocher.sk
ZaMenej.sk
ZlavaDna.sk
ZlavoHit.sk
ZlavovySvet.sk
CisteOblecenie.sk
Dreamlux.sk
TheShe.sk
Dilego.sk
1autodiely.sk
ForHim.sk
LondonClub.sk
NejvyhodnejsiPneu.sk
BezDoteku.sk
SanaSport.sk
I-Living.sk
Pneu.sk
Honest.sk
Dalea.sk
PostielkyPostele.sk
Libido4.eu
Sconto.sk
DrezyDoKuchyne.sk
Cool-ceny.sk
Sperky-for-you.sk
e-Matrac.sk
ShieldApparels.com
Flowii.com
Ladyland.sk
LucyStyle.sk
RentalCars.com
MojaLekaren.sk
Grizly.sk
Alinda.sk
NaMaximum.sk
MP3.sk
BeLenka.sk
Decathlon.sk
MaliarskePlatno.sk
Roboticky-Vysavac.sk
PantaRhei.sk
Svetla.sk
Online-Antikvariat.sk
Candylife.cz
SecuriaPro.sk
Eyerim.sk
Lidl.sk
Kniland.sk
Danimani.sk
Roy.sk
Symprove.sk
Dyson.sk

Chcete poradiť? Opýtajte sa

Radíme s výberom pri nakupovaní. Naša poradňa nižšie je vám k dispozícii, stačí položiť otázku.

4.9/5 - (59 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nakupujte lacnejšie! Na www.KuponyZdarma.sk nájdete viac ako 9700 kupónov a zliav. Ukázať

Zľavy na KuponyZdarma.sk

Výber TOP 12 ❤️ mobilov roka 2023
Najlepšie mobilné telefóny 2023 → Test TOP 24 mobilov roka
Prejsť na výber TOP mobilov >>

Doprajte si oddych ❤️
Vybrali sme najlepšie akciové wellness pobyty roka 2023
Najlepšie pobyty
Prejsť na najlepšie pobyty >>>

TOP 12 pobytov roka 2023 ❤️