Vyberáme najlepšie kuchynské nože roku 2024
Spravili sme test v podobe porovnania desiatok obľúbených nožov do kuchyne a zostavili náš výber najlepších kuchynských nožov
Kliknite a pozrite naše záverečné zhrnutie najlepších kuchynských nožov ⏬
Obsah článku
Rôzne výhody a nevýhody
Výhodou oceľových nožov je ich odolnosť a ľahká údržba. Naopak keramické nože, ktoré sú dokonale tvrdé, majú nepriľnavý povrch, ktorý je odolný voči kyselinám a škvrnám, a a zachovávajú čerstvosť a vitamíny pri krájaní ovocia a zeleniny. Nezabúdajme však ani na možno menej známe titánové nože a taktiež aj na damaškové nože.
Titánové nože sú odolné a zároveň pružné. Čepeľ je z nerezovej ocele, ktorá je potiahnutá titánovou netoxickou vrstvou, ktorá má nepriľnavý povrch. Damaškové nože kombinujú vlastnosti rôznych druhov kovov. Navyše čepele majú špecifickú kresbu, ktorá je na každom kuse jedinečná. Sú však veľmi drahé.
Ak vyberáme kuchynské nože, no aj tých je na výber niekoľko druhov. Máme na mysli druhy podľa toho, ako nám majú poslúžiť pri príprave pokrmov a jedál. Rozdiel v kuchynských nožoch je podľa spôsobu použitia, presnejšie rozdiel je v nožoch na pečivo, mäso, syr, ryby a takto môžeme pokračovať a pokračovať. Asi najznámejší je kuchársky alebo mäsiarsky nôž. Je ich však ešte oveľa viac a pre správny výber by ste ich mali dobre poznať. Jednotlivým nožom sa podrobnejšie zaoberáme v článku nižšie.
☑️ Aké vybrať nože podľa materiálu?
Podľa materiálu máme pri výbere kuchynských nožov viacero možností. Nie je nôž ako nôž, často sa líšia práve materiálov, z ktorého sú vyrobené. Od toho sa môže odvíjať ako ich kvalita, tak aj ich životnosť a to, ako spolúžia pri príprave jedál. Známe sú oceľové, keramické, titánové, či damaškové nože. Všetky sa od seba líšia a pre správny výber by ste ich mali poznať.
- Oceľové nože – kvalitný kuchynský nôž by mal dosiahnuť tvrdosť ocele od 55-58HRC
- Keramické nože – ich nepriľnavý povrch je odolný voči kyselinám a škvrnám
- Titánové nože – sú odolné, zároveň pružné a majú nepriľnavý povrch
- Japonské nože – precízne nože, ktoré vydržia ostré dlhšie ako iné nože
- Damaškové nože – kombinujú dobré vlastnosti rôznych druhov kovov, sú však pomerne drahé
Oceľové nože
Oceľová čepeľ noža zvykne byť vyrobená kovaním alebo lisovaním ocele. Kvalitný kuchynský nôž by mal dosiahnuť tvrdosť ocele od 55-58HRC, minimálna hodnota je 52HRC. V supermarketoch majú tvrdosť ocele okolo 45HRC, tak zvážte kúpu. Čím vyššia je tvrdosť ocele, tým je ostrie trvanlivejšie, ale zároveň je nôž aj krehkejší. Výhodou oceľových nožov je ich odolnosť a ľahká údržba.
Titánové nože
Titánové nože sú odolné a zároveň pružné. Čepeľ je z nerezovej ocele, ktorá je potiahnutá titánovou netoxickou vrstvou, ktorá má nepriľnavý povrch.
Keramické nože
Keramické nože, ktoré sú dokonale tvrdé, majú nepriľnavý povrch, ktorý je odolný voči kyselinám a škvrnám, a a zachovávajú čerstvosť a vitamíny pri krájaní ovocia a zeleniny. Kvalitné keramické nože poslúžia roky bez brúsenia stále pomerne ostré.
Damaškové nože
Damaškové nože kombinujú vlastnosti rôznych druhov kovov. Navyše čepele majú špecifickú kresbu, ktorá je na každom kuse jedinečná. Sú však veľmi drahé.
Japonské nože
Samostatnou kategóriou by sa dali označiť japonské nože, ktoré sú rovnako obľúbené a cenovo dostupné. Jedná sa o precízne nože, ktoré vydržia ostré dlhšie ako iné nože.
☑️ Aké nože zvoliť podľa druhu?
Áno, vyberáme kuchynské nože, no aj tých je na výber niekoľko druhov. Máme na mysli druhy podľa toho, ako nám majú poslúžiť pri príprave pokrmov a jedál. Rozdiel v kuchynských nožoch je podľa spôsobu použitia, presnejšie rozdiel je v nožoch na pečivo, mäso, syr, ryby a takto môžeme pokračovať a pokračovať. Asi najznámejší je kuchársky alebo mäsiarsky nôž. Je ich však ešte oveľa viac a pre správny výber by ste ich mali dobre poznať.
- Kuchárske nože – obľúbené nože na krájanie
- Filetovacie nože – nože s tenkšou a dlhšou čepeľou
- Nože na ovocie a zeleninu – podobné ako univerzálne nože
- Porciovacie nože – vhodné na porciovanie, môžu mať rôzne veľkosti
- Nože na šunku – určené na krájanie šunky
- Mäsiarske nože – väčšie nože s robustnejšou čepeľou a rúčkou
- Nože na syr – menšie, môžu byť aj s dierkovanou čepeľou
- Steakové nože – zväčša so zúbkami na čepeli pre lepšie krájanie
- Nože na maslo – o niečo väčšie ako univerzálne nože
- Univerzálne nože – menšie nože určené na prípravu rôznych surovín
- Vykosťovacie nože – tieto sú tvarovo s predĺženou čepeľou
- Nože na pečivo – na krájanie pečiva, často sa vyznačujú zúbkovaným ostrím
- Sekáčiky – určené na sekanie mäsa alebo iných surovín
Poznáme rôzne druhy kuchynských nožov, ktoré sme uviedli vyššie, ale môže sa jednať aj o ďalšie nože alebo ich názvy, ako sú prípravný univerzálny nôž kuchársky nôž, nôž na chlieb, nôž na zeleninu, vykosťovací nôž, krájací nôž, nôž na krájanie syra, steakový nôž Z hľadiska prevedenia ostria sú na trhu nože s hladkým ostrím a nože so zúbkovaným ostrím a každý druh ostria
Záverečné zhrnutie
Pre čo najlepší výber sme v článku zhrnuli všetky dôležité informácie. Pre správny výber jednotlivých modelov môžete pokračovať priamo na stránky autorizovaných predajcov, ktorých vám nižšie odporúčame.
Najlepšie sady kuchynských nožov
Porovnali sme rôzne parametre a vybrali najlepšie kuchynské nože. Nižšie vyberáme najlepšie sady kuchynských nožov. Samozrejme sme vzali do úvahy aj cenu jednotlivých sád kuchynských nožov, preto si pri výbere prídete na svoje ak máte náročnejšie požiadavky, ale aj keď hľadáte kvalitu za rozumnú cenu.
- Obsahuje 6 nožov
- Vysoká kvalita prevedenia
- Praktický blok na nože
- Z nehrdzavejúcej ocele
- Aj na profesionálne použitie
- Záruka 10 rokov
- Výber nožov je na vás
- 21 rôznych prevedení
- Z nehrdzavejúcej ocele
- Vhodné do umývačky
- Rukoväte z odolného plastu
- Záruka 3 roky
Najlepšie kuchynské nože 2024
Ak hľadáte to najlepšie medzi kuchynskými nožmi, nižšie sme zostavili náš výber najlepších kuchynských nožov. Jedná sa top výber kuchynských nožov 2024 podľa rôznych parametrov, kvality a samozrejme ceny.
1. | Kuchársky nôž AZZA 20 cm | Ukázať v obchode |
2. | Kuchársky nôž HOME PROFI 20 cm | Ukázať v obchode |
3. | Kuchársky nôž SONIC 18 cm | Ukázať v obchode |
4. | Kuchársky nôž HOME PROFI 17 cm | Ukázať v obchode |
5. | Japonský nôž AZZA SANTOKU 18 cm | Ukázať v obchode |
6. | Univerzálny nôž AZZA 13 cm | Ukázať v obchode |
7. | Univerzálny nôž AZZA 9 cm | Ukázať v obchode |
8. | Kuchársky nôž PRESTO 20 cm | Ukázať v obchode |
9. | Kuchársky nôž SONIC 14 cm | Ukázať v obchode |
10. | Keramický nôž VITAMINO 15 cm | Ukázať v obchode |
Chcete poradiť? Opýtajte sa
Radíme s výberom pri nakupovaní. Naša poradňa nižšie je vám k dispozícii, stačí položiť otázku.
ja mám v kuchyni najradšej taktiež nože tescoma, ako odporucate, sú extra ostré, pevné a perfektne mi sadli do ruky, vyrobca ručí za kvalitu
Suhlasim, velmi kvalitne nože su značky Tescoma. Kupujem si iba tieto. V tomto som zasadova. Hrnce Tescoma a a rovnako aj noze. Je to kvalita a do nej sa vyplati investovat.
Ja osobne som si zamilovala tieto noze tescoma, fakt parada. na zeleninu a ryby je to moja srdcovka