Ako vybrať panvicu na palacinky? Poradíme vám + TOP panvice 2019

Chcete poradiť? Opýtajte sa
Ako vybrať panvicu na palacinky
Radíme s výberom panvice na palacinky
Ak aj vy patríte k milovníkom palaciniek, poradíme vám ako vybrať najlepšiu panvicu na palacinky. Nie jedna domáca gazdyňa si poradí s akoukoľvek panvicou, no výsledok možno nie je práve najelepší alebo príprava si vyžaduje poriadnu dávku zručnosti. Riešením môže byť práve správny výber panvice na palacinky. V tomto článku sa na to pozrieme bližšie. Panvica na palacinky by podobne ako panvica na lievance nemali chýbať v žiadnej kuchyni.

Ako sme už spomínali, palacinky si môžete upiecť na klasickej univerzálnej panvici, alebo si zaobstarať špeciálnu panvicu určenú na tento účel. Jednotlivé druhy sa najviac líšia materiálom z ktorého je panvica zhotovená. Pre palacinky sú vhodné tie určené práve na pŕipravu palaciniek. Podľa rôzneho materiálu a povrchu sa môže jednať o tie s nepriľnavým povrchom a teflónovou vrstvou, ale aj kovové s taktiež s nepriľnavou úpravou. Na palacinky je takáto úprava viac ako nevyhnutná. Na druhej strane sú povrchy a materiály panvíc, ktoré svoje nepriľnavé a ďalšie vlastnosti časom a používaním vylepšujú.

Vyberáme panvicu na palacinky

Ako panvice na lievance, tak panvice na palacinky sa môžu vyrábať aj z kvalitného železa, pretože dobre vedú teplo. Hliník je dobre tepelne vodivý a teplo rozkladá rovnomerne. Pri výbere hliníkovej panvice sa riaďte zásadou čím hrubší hliník, tým lepšie sú vodivé vlastnosti panvice. Tieto panvice sú cenovo dostupné. Nemusíte sa báť zdravotného hľadiska, pretože aj keď je panvica z hliníku, na jej povrchu je ochranná vrstva a povrchová úprava, môže sa jednať o teflónovú, smaltovanú alebo inú povrchovú vrstvu.

Najdôležitejšie pri výbere je výber panvice podľa materiálu z ktorého je panvica zhotovená.
Liatinové panvice sú extrémne odolné, avšak výrazne ťažké panvice. Zohrieva pomalšie, a teplota sa na úrovni udrží dlho. Medzi jej hlavné výhody patrí rovnomerné rozloženie tepla. Táto zmes dokonale rozvádza teplo po celej svojej ploche a je výnimočne odolná voči vysokým teplotám. Panvice stačí zväčša len dôkladne vytrieť a opláchnuť, pri pripálených zvyškov jedla sa však liatinové alebo kovové povrchy môžu horšie čistiť, čo je oproti nim jasná nevýhoda. Tieto sú však pomerne obľúbené u profesionálnych kuchárov a ich nepriľnavé vlastnosti sa používaním len zlepšujú.

Tefal palacinková panvica

Panvica na palacinky Tefal je vyhľadávaná a cenovo dostupná voľba. Nižšie v článku sa venujeme aj tejto panvici, ako materiálu, tak aj výhodám či prípadným nevýhodám. Nepriľnavé vlastnosti sú samozrejmosťou povrchu palacinkovej panvice Tefal. Panvice Tefal majú rôzne prevedenia, mnohé modely majú extra odolný šesťvrstvový nepriľnavý povrch. Tento ich povrch je s tvrdou minerálnou bázou, vytvrdený patentovaným procesom fúzie a dvoma vrstvami.

De Buyer Mineral B Element 24cmMnohé Tefal panvice na palacinky sú vhodné aj na indukčné varné platne, čo oceníte ak máte indukčnú varnú dosku. Výborný je aj indikátor nahriatia, vďaka čomu viete, kedy je panvica pripravená k vareniu.

Panvica na palacinky Delimano

Panvica na palacinky Stone Legend je dobre známa, nielen reklamou ale aj množstvo zákazníkov, ktoré výrobca Delimano a ich produkty rozhodne majú. Stone Legend Delimano skúsenosti hovoria jasne o tom, že povrch je veľmi kvalitne vyhotovený, významné sú nepriľnavé vlastnosti aj to pri suchom použití, to je bez tuku.

Tescoma panvica na palacinky

Panvica na palacinky Tescoma je častou voľbou. Tescoma je známa značka pre kvalitné potreby do kuchyne, mnohé z nich majú 5 či 10 ročnú záruku. Aj to je dôkaz kvality a toho, že výrobca si za svojim sortimentom stojí a za kvalitu neváha ručiť nadštandardne dlhou zárukou na svoje výrobky. Tescoma panvice majú často oddeliteľnú rukoväť a sú vhodné aj do umývačiek riadu.

 Aký zvoliť materiál panvice? 

Aj vy si isto vravíte, že nie jedna domáca gazdyňa si poradí s akoukoľvek panvicou, výsledok však možno nie je práve najlepší alebo príprava si vyžaduje poriadnu dávku zručnosti. Riešením môže byť práve správny výber panvice na palacinky. Ako na výber tvaru, konkrétneho modelu, či značky, treba vedieť, že dôležitý je výber materiálu panvice. Jednotlivé materiály sa líšia, majú rôzne teplovodivé, nepriľnavé a iné vlastnosti. Taktiež údržba, trvácnosť a cena sa môže veľmi líšiť, preto sme to vzali pekne po poriadku jednu za druhou aby ste vedeli ako vybrať najlepšiu panvicu na palacinky.

Hliníkové panvice

Pri tomto type sa jedná o výborný pomer medzi cenou a výkonom. Hliníkové panvice sú pomerne cenovo dobre dostupné. Hliník dobre vedie, absorbuje a rozvádza teplo. Zároveň sú pomerné ľahké, pretože hliník sa radí medzi ľahké materiály. Zdravotných negatív sa pri nich obávať netreba, aj na to samozrejme pri výrobe mysleli a každá takáto panvica má povrchovú úpravu.

Najčastejšie sa jedná zároveň o nepriľňavú vrstu ako potiahnutie keramickou, teflonou alebo inou vrtvou. Pri výbere si však dajte pozor na to, po ktorej panvici siahnete, nie je hliníková panvica jedna ako druhá, tu myslíme na spôsob výroby.

  • Hliníkové panvice lisované zastudena – tieto sa vyznačujú tým, že sú všade rovnako silné, ako na dne, tak aj po stranách panvice. Síce sú cenovo dostupnejšie a doslova lacné, ak sa však priveľmi zahrejú, panvica sa môže rýchlo zdeformovať. Dno sa môže jednoducho vypuliť. Príprava palaciniek sa tak postupne stane až nemožnou.
  • Hliníkové panvice odlievané za tepla – panvice sú charakteristické tým, že majú silnejšie dno a má zaŕoveň lepšie tepelno-vodivé vlastnosti. Vďaka pevnejšiemu dnu sa nemusíte obávať, že by bola príliš veľkým teplom rýchlo zdeformovaná.
💡 Náš tip: Pri hliníkovej panvici zvoľte odlievanú za tepla, ktorá má silnejšie dno a lepšie vedie teplo a odolávajú aj vyšším teplotám.

Keramické panvice

Ohľadne prípravy jedál na keramických panviciach je všeobecne rozšírenou informáciou, že príprava jedál na týchto panviciach je zdravá. Aj keď nejdeme vyvracať toto tvrdenie, faktom je, že jedlo sa na keramických panviciach pomerne rýchlo pripaľuje a tieto pripálené zvyšky sa z jej povrchu odstraňujú celkom ťažko.

Kvôli rýchlemu pripaľovaniu ich biela farba povrchu je často veľmi rýchlo preč a efekt a pocit z novej panvice pomerne rýchlo vyprchá. Vhodná je preto skôr na prípravu jedál pri nízkych teplotách a vhodná na pomalý ohrev. Výhodou je aj to, že povrch je pomerne odolný voči škrabancom.

Oceľové panvice

Tieto panvice sú pomerne stále veľmi obľúbené u profesionálnych kuchárov. Železné (oceľové) panvice majú pomerne veľkú životnosť, dobré vedú teplo a výsledná chuť pripravovaného jedla je ćasto viac výrazná. Pomerne dobre a rovnomerne sa zahrievajú a vedú teplo.

Pri týchto panviciach treba myslieť na to, že časom ich povrch tmavne, to im však neuberá na kvalite, práve naopak. Používaním tmavnú a tým sa zlepšujú aj ich nepriľnavé vlastnosti. Obľúbené sú na grilovanie zeleniny, mäsa ale aj na palacinky.

Aj obľúbené panvice Stone Legend výrobcu Delimano je zo smaltu a ocele s kamennými a medenými časticami s vysokou odolnosťou. Panvica dosahuje vysoké výsledky odolnosti voči pripáleniu a poškodeniam.

💡 Náš tip: Oceľové (železné) panvice sú pomerne obľúbené u profesionálnych kuchárov.

Liatinové panvice

Liatina je veľmi odolným a trvácnym materiálom. Často sú liatinové masívne panvice označované aj ako výborná voľba pre dlhú životnosť panvice a pre zdravú prípravu jedál. Faktom skutočne je, že ich povrch vydrží pomerne veľa, škrabance nepozná a odolá aj horšiemu zaobchádzaniu. Poriada si dobre s nízkymi ale aj vysokými teplotami.

Panvica na palacinky De Buyer Mineral B Element - recenziaMajú dobré vlastnosti aj čo sa týka toho, že povrch je nepriľnavý, aj keď pri suchom povrchu je možné, že sa zvyšky jedál pomerne rýchlo prichytia. Vďaka odolnému povrchu sa aj pri silnejšom čistení a škrabaní nemusíte obávať poškodenia. Nevýhodou je aj to, že panvica je pomerne ťažšia do ruky.

Titánové panvice

Jedná sa o panvice zhotové pomocou materiálu titán, ktorý je charakteristický tým, že ho radíme medzi tvrdé a odolné materiály Zároveň sa jedná o nepriľnavý materiál. V súčastnosti sa jedná v domácnostiach o čoraz obľúbenejší a vyhľadávaný materiál pre kuchynské náčinie. Pri týchto panviciach sa nejedná o celotitánové panvice, ale tieto panvice sú titánovou vrstvou len potiahnuté. Titán sa najčastejšie nanáša na hliníkový základ panvice. Ako sme písali vyššie, voľte radšej panvice, ktoré boli vyrobené pomalým ručným liatím hliníka.

Titánová vrstva sa na povrch panvice nanáša pri vysokej teplote 20 000 stupňov Celzia. Priebeh nanášania je pomocou výkoných plazmových dýz. Na povrch sa nanáša oxid titaničitý a následne ďalšie vrstvy nepriľnavého povrchu. Výhodou panvíc je, že môžete variť aj úpne bez tuku.

💡 Náš tip: Ak chcete variť bez tuku alebo oleja, toto umožňujú práve titánové panvice.

Panvice sú veľmi odolné, neprekáža im ani prudké zahriatie, hoci aj na sucho bez oleja alebo tuku. Ich povrch je výborne odolný aj voči poškriabaniu hoci kovovým náčiním a nepriľnavý povrch sa veľmi dobre čistí. Všetky jej výhody sa odrážajú aj vo vyššej cene, je to aj pre náročnejší a nákladnejší spôsob povrchovej úpravy.

Medené panvice

Príprava jedál je pri medených panviciach rýchla a tým aj úsporná, meď je totižto výborný a jeden z najlepších vodičov tepla. Vďaka kratšej a rýchlejšej príprave si jedlo zanecháva viac zdraviu prospešných látok, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných prvkov. Taktiež chuť je často označovaná ako lepšia, oproti iným panviciam. Okrem toho už na pohľad vyzerajú panvice z medi prémiovo.

Pozor však na panvice, ktoré nie sú z medi, ale majú len medenú určitú vrstvu. Pri medených panviciach treba myslieť aj na to, že nie sú vhodné na prípravu jedál na indukčných varných doskách. Okrem toho nesmieme medený riad umývať v umývačke riadu. Taktiež sa jedná o chemicky veľmi náchylný riad, čo sa týka vplyvu rôznych potravín, vody, ale aj vzduchu.

💡 Náš tip: Pred nákupom medenej panvice si dajte pozor na to, či je panvica čisto medená alebo či má len určitú vrstvu medi.

Teflónové panvice

Jedná sa o asi najrozšírenejšie panvice v mnohých domácnostiach. Sú cenovo veľmi dobre dostupné. Teflón je plast, no plast ktorý nie je zdraviu škodlivý pri použití do teplôt do výšky 250 stupňov Celzia. Pri bežnej príprave jedál na panvici je teplota pri varení okolo 200 stupňov Celzia, čo sú bezpečné a zdraviu neškodné hodnoty pre tento materiál.

Obávať sa nemusíme ani škrabancov, tie síce znižujú nepriľnavé vlastnosti povrchu, no na zdravotnú závadnosť teflónu to zväčša žiadny vplyv nemá. Pri kúpe teflónovej panvice vždy siahnite len po známych a dobre overených značkách, na tom sa zhodujeme my, aj ďalší odborníci.

💡 Náš tip: Pri kúpe teflónovej panvice vždy siahnite len po známych a dobre overených značkách.

Nerezové panvice

Panvice z nerezu rovnomerne vedú a rozvádzajú teplo, nevadia im ani prudké plamene a neprekáža im ani dôkladnejšie čistenie. Jedná sa o klasiku medzi materiálmi kuchynského náčinia a nerez je obľúbený u profesionálnych kuchárov. Pri nerezových panviciach by malo byť štandardom sendvičové termoakumulačné dno. Často sú panvice v ponuke v trojvrstvovom či päťvrstvovom prevedení. Ich hlavné nevýhodou je to, že pri použití na sucho, bez tuku, sa jedlo a jeho zvyšky pripaľujú.

  • Trojvrstvové prevedenie – odolnejší prevedenie voči poškriabaniu a poškodeniam.
  • Päťvrstvové prevedenie – tieto panvice majú lepšiu akumuláciu tepla a jeho rovnomenejší rozvod.

Elektrické palacinkovače

Okrem klasických panvíc je dnes čoraz populárnejší aj elektrický spôsob prípravy palaciniek. Konkrétne sa jedná o elektrické palacinkovače, čiže elektrické platne nahrádzajúce panvice na palacinky, ktoré sú často vybavené nepriľnavou vrstvou, povrch je teflónový a nastavenie teploty je voliteľné.

Záverečné zhrnutie

Keďže pri panviciach na palacinky sa jedná o viacero druhov podľa materiálu z ktorého sú vyrobené a vlastností, nižšie sme spravili viaceré výbery vzhľadom na rôzne obľúbené materiály panvíc. Vyberáme náš výber tých panvíc, ktoré sú podľa nás tie najlepšie panvice na palacinky na trhu podľa rôznych materiálov, ktoré si je možné kúpiť.

 Najlepšie panvice na palacinky 

Bez ohľadu na konkrétneho výrobcu alebo značku vyberáme najlepšie panvice na palacinky. Vyberáme náš výber tých panvíc, ktoré sú podľa nás tie najlepšie panvice na palacinky, ktoré si je možné kúpiť. Poradíme ako kvalitný a cenovo menej dostupný model, tak aj lacnejšiu variantu, ktorá má možno nižšiu životnosť, no výrobok sa vyznačuje nízkou cenou.

PRE NÁROČNÝCH:
Panvica De Buyer Mineral BDe Buyer Mineral B Element 24cm
  • Vyrobená zo železa
  • Aj do rúry až do 200°C
  • Upravená včelím voskom
  • Aj na indukčné platne
  • 100% prírodný materiál
  • 45,5 (ø 24) x 21 x 1,45 cm
  • Krajina pôvodu: Francúzsko
Ďalšia ponuka | Naša recenzia
NÍZKA CENA:
Delimano Stone Legend CopperLUXPanvica na palacinky Stone Legend CopperLUX
  • Z dlhotrvajúceho smaltu
  • Ušetrí až 20% energie
  • Extrémne nepriľnavý povrch
  • Aj na indukčné platne
  • Vhodná do umývačky riadu
  • 41,5 (ø 24) x 24 x 2,3 cm
  • Krajina pôvodu: Španielsko
Ďalšia ponuka | Detail produktu

 Najlepšie elektrické palacinkovače 

Vyberáme náš výber tých panvíc, ktoré sú podľa nás tie najlepšie elektrické palacinkovače, čiže elektrikcé panvice na prípravu palaciniek, ktoré si je možné kúpiť. Poradíme ako kvalitný a cenovo menej dostupný model, tak aj lacnejšiu variantu, ktorá má možno nižšiu životnosť, no výrobok sa vyznačuje nízkou cenou.

PRE NÁROČNÝCH:
Elektrický palacinkovač Steba CR 35Elektrický palacinkovač Steba CR 35
  • Povrch nerez oceľ
  • Nastaviteľná regulácia teploty
  • Odnímateľná teflónová doska
  • Lopatka a obracačka v balení
  • Príkon: 1400 W
  • Pre priemer palaciniek 34 cm
  • Krajina pôvodu: Nemecko
Ďalšia ponuka | Detail produktu
NÍZKA CENA:
Palacinkovač Russell Hobbs 20920-56Elektrický palacinkovač Russell Hobbs 20920-56
  • Nelepivý nepriľnavý povrch
  • Indikátor zapnutia a nahriatia
  • Odnímateľná teflónová doska
  • Lopatka a obracačka v balení
  • Príkon: 1200 W
  • Pre priemer palaciniek 30 cm
  • Krajina pôvodu: Veľká Británia
Ďalšia ponuka | Detail produktu

 Najlepšie panvice na indukciu 

Panvica na palacinky vhodná na indukciu musí mať špeciálnu konštrukciu panvíc, ktoré sú vhodné na prípravu palaciniek na indukčných varných doskách. Vyberáme náš výber tých panvíc, ktoré sú podľa nás tie najlepšie panvice na palacinky na indukciu, ktoré si je možné kúpiť. Poradíme ako kvalitný a cenovo menej dostupný model, tak aj lacnejšiu variantu, ktorá má možno nižšiu životnosť, no výrobok sa vyznačuje nízkou cenou.

PRE NÁROČNÝCH:
Panvica De Buyer Mineral BDe Buyer Mineral B Element 24cm
  • Vyrobená zo železa
  • Aj do rúry až do 200°C
  • Upravená včelím voskom
  • Aj na indukčné platne
  • 100% prírodný materiál
  • 45,5 (ø 24) x 21 x 1,45 cm
  • Krajina pôvodu: Francúzsko
Ďalšia ponuka | Naša recenzia
NÍZKA CENA:
Delimano Stone Legend CopperLUXPanvica na palacinky Stone Legend CopperLUX
  • Z dlhotrvajúceho smaltu
  • Ušetrí až 20% energie
  • Extrémne nepriľnavý povrch
  • Aj na indukčné platne
  • Vhodná do umývačky riadu
  • 41,5 (ø 24) x 24 x 2,3 cm
  • Krajina pôvodu: Španielsko
Ďalšia ponuka | Detail produktu

Chcete poradiť? Opýtajte sa

Radíme s výberom pri nakupovaní. Naša poradňa nižšie je vám k dispozícii, stačí položiť otázku.

Ako vybrať panvicu na palacinky? Poradíme vám + TOP panvice 2019
5 (100%) Hlasov: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *